Menu icon

Sebastian Appler Olsson

Sebastian är en systemutvecklare hos oss på Spinit och som jobbar heltid från Schweiz.

Vad gör du just nu i ditt uppdrag och tillämpar du något ny metod eller kunskap som du vill nämna?

Mitt uppdrag har förändrats en del sedan jag började med projektet med min nuvarande kund.

Den första tiden fick jag mest rätta buggar och lägga till mindre features i befintliga applikationer. Idag håller vi på med en teknisk transformation. Kunden har insett att de behöver förvalta sin applikation om de ska vara relevanta i framtiden. De gör en rad stora omtag kring nuvarande applikationer.

Ett problem har varit möjligheten att skala ut till fler kunder. Prestandan har blivit bromskloss för någon större expandering så just jobbas det en hel del på att kunna skala applikationerna. De vill även ha en oberoende hosting utan fysiska servrar som måste tas om hand, så det tittas en del åt att gå mot molnet.

Några exempel är vad som pågår är att ha hostingen i Kubernetes. Det pågår arbeten med att bryta isär deras monolit till mindre domäner. Visionen är att dela upp den till microservices. Med detta införs även nya arbetssätt och mer testdriven utveckling. Vi har också infört Clean Architecture för bra struktur på koden.

Hur är och hur har COVID-situationen varit i Schweiz och hur hanteras pandemin där?

När det uppmärksammades att antalet COVID fall ökade så var Schweiz tidiga med att införa lockdown. Det blev en rätt seriös sådan, endast matbutiker höll öppet. När man skulle handla stod det vakter utanför och man fick endast gå in under förutsättning att man hade munskydd och spritade händerna. Det gällde att passa på att klippa sig för alla andra butiker var helt nedstängda i 10 veckor från och med 30 mars. Vi hade även en andra lockdown för andra vågen men den var inte lika allvarlig. Vissa essentiella butiker var fortfarande öppet.

Ända sedan COVID blev känt har det varit maskplikt i kollektivtrafik, butiker och centrum. Det var spännande att möte kontrasten mot Sverige där man kunde julhandla utan problem. Man har blivit van att alltid ha mask med sig vart man än går i Schweiz.

Har du några färska tips och insikter att ge oss här hemma som handlar om utveckling som du skulle vilja dela med dig av?

Om man inte gjort det kan rekommendera att kolla närmare på Linux. När man utforskar senaste tekniken eller nya verktyg är det nästan alltid förutsatt man kan Linux. Det är något som satt långt in hos mig men jag är glad över att jag tog tid att lära mig Linux. Har man en Windows-burk så kan jag rekommendera att titta på WSL som är Linux för Windows.

Några andra buzzwords att utforska om man vill ramla ner i ett rabbit hole är Kubernetes, Go, Kafka, GRPC, Cassandra.

Fler av våra nyheter