Nej det är ingen mötesinbjudan. Vi pratar om webbtillgänglighet och den lag som säger att digital offentlig service på webben ska vara tillgänglig för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning. Den 23 september 2020 måste inte längre bara nya, utan alla befintliga sajter, intranät, extranät och dokument vara tillgängliga och inkluderande.
Lagen gäller för alla ”offentligrättsliga organ”, det vill säga aktörer som anses vara en upphandlande myndighet, med några få undantag. Det inkluderar myndigheter, regioner (landsting), kommuner samt privata aktörer som utför tjänster med offentlig finansiering, som till exempel skola, vård och omsorg samt leverantörer till offentlig sektor.
En tillgänglighetsanpassning innebär dels att webbplatsen ren tekniskt förbättras så att den blir användbar för alla, men också att bilder, video, ljudfiler och andra dokument kan uppfattas även av personer med nedsatt syn eller hörsel.
Direktivet hänvisar till stor del till de standardiserade rekommendationerna WCAG 2.1 nivå AA, som skapats av Web Accessibility Initiative (WAI). Bland annat ska följande uppfyllas:
Detta är ett litet sammanfattat urval och listan av åtgärder kan bli ganska lång. Men sällan är det speciellt stora och kostsamma åtgärder. För det mesta handlar det om att justera och ändra på småsaker. På sajten Webbriktlinjer.se finns en bra interaktiv checklista med åtgärder som krävs av webbtillgänglighetsdirektivet.
Om alla webbplatsen görs korrekt innebär det inte bara att synskadade, hörselskadade och rörelsehindrade personer ges möjlighet att använda era tjänster. Användarupplevelsen ökar för alla användare, sökmotorer kommer kunna indexera ert innehåll bättre, automatiska översättningsverktyg kommer ge en mer komplett och korrekt översättning och ni bidrar till att göra webben ännu bättre för alla.
Att det blir enklare att navigera, hitta information och genomföra köp eller beställningar ökar konverteringsgrad och lojalitet hos dina kunder och du når ut till en bredare kundgrupp som framöver kommer att vara mer aktiva på webben. Så se inte detta som ännu ett besvärande lagkrav som ni måste uppfylla, utan som en investering som gör att ni hänger med i utvecklingen.
Spinit har god insikt i vad direktivet och riktlinjerna i WCAG innebär för din sajt och kan erbjuda strategi, analys och åtgärdsplan såväl som teknisk hjälp med tillgänglighetsanpassning av era system och webbplatser.
Vi kan också erbjuda utbildning för webbredaktörer i hur man publicerar tillgängligt på webben.
Vänta inte för länge. Hör av dig!